Beginpagina Geschiedenis Locatie Onderzoek Artikelen Contact

Is dit de 17-jarige Jules van Coevorden?Op de eerste groepsfoto van Twilhaar staat in het midden Hartog van Coevorden in grijze overall met jodenster. Nu blijkt dat de jongeman in het witte hemd, waarop de handen van Hartog vaderlijk rusten, vermoedelijk zijn zoon Jules is.

Begin juni 2018 zijn brieven opgedoken, die Jules van Coevorden vanuit werkkamp Twilhaar heeft geschreven aan zijn beste vriend Peter Molendijk in Groningen. De twee zijn klasgenoten van het Praedinius Gymnasium in Groningen, als Jules op 10 juli 1942, samen met 700 andere joodse mannen vanuit Groningen naar de werkkampen in Drenthe en Overijssel wordt afgevoerd.


Peter Molendijk bezoekt zijn vriend eenmaal in het werkkamp, door op de fiets van Groningen naar Nijverdal te fietsen. Hij biedt Jules aan om hem te smeren, omdat hij geen goede afloop verwacht. Jules neemt dit aanbod niet aan.


Op 2 oktober datzelfde jaar worden de joodse mannen vanuit Nijverdal naar Westerbork overgebracht. Jules wordt op 9 oktober met zijn vader, moeder en Oom Bob verder getransporteerd naar Auschwitz.


Onderweg, bij Winschoten, gooit hij uit de rijdende trein een laatste briefkaart geadresseerd zijn vriend Peter. Het gezin van Jules komt op 11 oktober aan in het vernietigingskamp. Een dag later zijn ze vermoord.


De onderzoekers van het werkkamp Twilhaar zijn erg blij met de vondst van de brieven van Jules, maar zijn nu op zoek naar een foto hem. Zijn vader Hartog van Coevorden was al wel herkend op de eerste groepsfoto die we kennen. Nu bekend is geworden, dat ook zij zoon Jules in Twilhaar zat, bestaat het vermoeden, dat Jules de jongen moet zijn met het witte hemd (zie foto boven), waarop de vaderlijke handen rusten.


Het zou mooi zijn als iemand kan bevestigen dat deze jongeman op de foto inderdaad de 17-jarige Jules van Coevorden is, die in 1942 op het Gymnasium in Groningen zat.Lees ook de oproep in de Groninger Gezinsbode van 2o juni 2018.

.