Inleiding Geschiedenis Onderzoek Artikelen Contact

Een nieuwe foto: de nachtegaaltjes van werkkamp Twilhaar

door Alex Alferink

Terwijl ik bezig ben met het verhaal over The Bolly Band, de muziekgroep van de gebroeders Bollegraaf uit de Folkingestraat (foto links), krijg ik van Ina Bollegraaf, met wie ik daarover contact heb, een foto van een zangkoor, in een werkkampomgeving (foto rechts).
"Kijk, hier heb je een foto uit werkkamp Twilhaar," zegt ze, "de tweede man van rechts is Israel Israel, die was getrouwd met Lewientje Bollegraaf. Lewientje was een zus van mijn opa Mozes en ook de zus van Simon Bollegraaf, de vader van die muzikanten Bollegraaf uit de Folkingestraat. Deze foto komt uit een doos op de zolder van mijn opa in Groningen."

Ineens duikt er een nieuwe foto op uit het joodse werkkamp in Nijverdal, gemaakt in de zomer van 1942. Dat was in de periode, dat er nog een beetje sprake was van bewegingsvrijheid voor zowel de joodse mannen in het kamp als de familie, die nog op bezoek mocht komen.
Links staat Jacob Bollegraaf als een dirigent 'de nachtegaaltjes van Twilhaar' te dirigeren in, vermoedelijk, de cantine van het werkkamp. Deze Jacob was de leider van The Bolly Band (op de foto links staat hij met bekkens) en trad tevens op als acteur en conferencier bij toneel- en cabaretvereniging Onderlinge Vriendschap in Groningen.

terug