Inleiding Geschiedenis Onderzoek Artikelen Contact
Joodse Groningers op de heide van de Sallandse Heuvelrug in de zomer van 1942. In het midden de 17-jarige Jules van Coevorden, achter zich zijn vader Hartog van Coevorden.

"Beste vriend, reis vanuit Westerbork met Vader & Moeder. Jij betaalt porto. Het allerbeste, je vriend Jules."

Op vrijdagmiddag 1 juni 2018 gaat de telefoon gaat en meldt een zekere Hermen Molendijk, dat hij brieven heeft die in 1942 uit werkkamp Twilhaar zijn gestuurd. Hermen heeft die brieven gevonden bij het opruimen van de spullen van zijn vader, Peter Molendijk, die twee jaar daarvoor was overleden. De brieven zaten achterin het boek ‘De Ondergang’ van Presser, alle geschreven door de 17-jarige Jules van Coevorden aan zijn vriend Peter Molendijk, beiden klasgenoten op het Gymnasium in Groningen.
Hermen Molendijk is benieuwd of wij iets meer weten over deze Jules van Coevorden, of er misschien een foto van hem is. Hij zou zo graag een gezicht bij de brieven willen zien, willen weten hoe de beste vriend van zijn vader er uit zag.

Veel sneller dan verwacht wordt duidelijk dat deze Jules voorkomt op de eerste groepsfoto, die bekend is van joods mannen in Twilhaar. Hij staat midden op die foto, voor zijn vader Hartog, die de handen op zijn schouders heeft gelegd.

Zo komen 76 jaar na dato zeven brieven boven water, die Jules van Coevorden in de zomer van 1942 aan zijn boezemvriend in Groningen stuurde. Niet alleen geven ze een goed beeld van het leven in het Nijverdalse werkkamp, de dagelijkse werkzaamheden, de sores, de bange vermoedens die er heersten, ook het laatst bekende levensteken van Jules, met de trein op weg naar Auschwitz zit er bij: "Beste vriend, reis vanuit Westerbork met Vader & Moeder. Jij betaalt porto. Het allerbeste, je vriend Jules."terug naar beginpagina